kolmapäev, 24. august 2016

SOTSIAALSÜSTEEMIST (lisatud)
No kohe ikka ei vea mul nende ekspertiisidega. Muidugi kas üldse saab sellist asja vedamiseks nimetada? Nii ja naa?!

Haiglast pääsemise järgselt oli kuskil mingi mõttekene peas, et töövõimetuse % ekspertiisi taotlus esitada, puude raskusastme omast ei osanud aimata. Mingi aeg oli perearstiga sellistel teemadel ka juttu, aga sinna see jäi. Mingi aeg sai asi siiski ette võetud ja tolle pika küsimustikuga tutvutud. No ilmselgelt tuleb esimene taotlus alles hoida ja selle järgi ülejäänud koostada. Muidu veel vaadatakse, et olen vahepeal tervemaks saanud või ja valetan jne.

No sai siis mitu aastat tagasi esimene taotlus ära tehtud. Aastatel 2013 ja 2014 samamoodi. Viimati nimetatud aastatel pidi iga kord vaide esitama, no ei ole nii palju liikumisvõimet, kui nad arvavad. Iga kord vaie ka rahuldati. Kord oli „eksperdiks“ tulnukate uurija, teine kord jälle „püha vaimu peale mõtleja“, aga ega kumbki neist ei saa aru, kuidas selline nende tegevus 1cm augu klapis kinni kasvatab.

Kahtlustasin sama jama juba ka 2016 nüüd enne sügist. AGA läks teistmoodi. Esmalt selles suhtes teistmoodi, et tegin avalduse varem, so et ekspertiis tehtaks veel vana määruse alusel (etteruttavalt: see oli vägagi hea mõte). Teiseks: tavaliselt on läinud tunduvalt kauem aega kogu selle ekspertiisi kupatusega, nüüd vist siiski laabuvad asjad. Kolmandaks: määrati üsna pikas ajas töövõimetus, st et minuni jõuab töövõime hindamine üsna kauges tulevikus. See viimane nüüd küll kerge muigega.

Kui tavaliselt on jama olnud selles, et ekspertarst on ebakompetentne (minu arust, vist ka siis seni vaided läbi vaadanud komisjoni arvates nende minu kasuks otsuseid lugedes) siis nüüd tekkis probleem selles osas, et eksperdi arvamus ei jõua kuidagi sotsiaalkindlustuseni. Ühendusin ise eksperdiga. Ta ise helistas mulle veel enne tööpäeva lõppu tagasi ja selgitas olukorda (ja oligi tema poolt kõik tehtud, muideks!). Hämmastav inimene sellise hoolivuse näol. Juba ta hääl oli selline hooliv.

Saatsin emaili sotskindlustusse, eks näis. Eelmise kahe vaide põhi olemas, eks muudan siis kuupäeva. Aga miks selline totakas bürokraatia ja kelle taskust tuleb selle vaidekomisjoni palk? Saan aru, kui mul jalga pole ja saan proteesi; kui südameklappe pole ja pannakse proteesid, siis jah, töövõimetus võibki väheneda ja töövõime suureneda.


NB! Kes soovib koolitust selle ekspertiisi tarvis tolle kuulsa raamatukese täitmiseks siis andke teada. Eks ikkagi tuleb kuidagi abi leida.

MUUDETUD: kui loodate eesti.ee keskonnast saada täieliku otsuse siis seda te sealt ei saa. Oodake ikka ära paberil või heal juhul ka digiformaadis otsus.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar